Solbriller

Solbrillen er det ultimate tilbehøret!
Vi har et bredt utvalg både med og uten styrke til barn og voksne. Alt fra moteriktige solbriller til bybruk til “raske” solbriller til sport og aktivitet. Riktige solbrilleglass beskytter øynene dine best.

Pass på barnas øyne i solen

Barns øyne kan ta større skade av sollys og UV-stråling enn det voksnes øyne gjør.

Det skyldes at alle mediene, eller delene, innover i øyet hos barn er friske og klare, og UV-lyset slipper derfor lenger inn hos dem, sier optiker og førstelektor Bonnie Uchermann ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Barn er derfor mer utsatt for skader på øynene, hvis de er mye ute i sola uten å beskytte seg. Vi vet at så mye som 80 prosent av all soleksponering mot øyet skjer mens man er barn, sier Uchermann.


Solbrent på øyet.

Solbriller er like viktig i sommerferien som på påskefjellet. Både sand og vann reflekterer solstrålene, og vi er gjerne utendørs lenger om gangen. Hele familien bør ha gode solbriller, og glem for all del ikke barna, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund. Dropper du å bruke solbriller, så er det faktisk mulig å bli solbrent på øynene. Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Det er omtrent det samme som å bli snøblind om vinteren, bare i litt mildere grad. Det gir svie og forbigående dårligere syn, sier Knudsen. I verste fall kan det gi senskader på øynene.


CE-merkede solbriller.

Det er påvist at høy eksponering for sollys kan føre til utvikling av grå stær i tidligere alder, forklarer Knudsen. Han anbefaler å sjekke at alle i familien har CE-merkede solbriller til sommerferien. Da vet du at de stopper UV-strålingen effektivt. I Norge er det bare lov til å selge CE-merkede solbriller, men i utlandet kan det være annerledes, påpeker Knudsen. I tillegg bør barn ha solbriller som dekker godt på sidene. Barn er aktive og mye i bevegelse, og trenger solbriller som er behagelige å ha på og som sitter godt, sier Per Kristian Knudsen.


(Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.)

Av Hallfrid Simonsen – Video fra YouTube